Телевизиите откриха топлата вода

на

Лили Иванова, Йорданка Христова, Любо Киров, Кичка Бодурова, Веселин Маринов… Коледният ефир най-сетне се изпълни с българска музика

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 31 декември 2022

Тази година може би за пръв път телевизиите не превърнаха най-святата нощ в семейна киновечер, а заложиха на нещо, което публиката винаги е очаквала в часовете, когато се събира край трапезите. Е, Нова телевизия и сега не изневери на филмовите си традиции. Пускайки две старички холивудски комедии, тя сякаш призоваваше зрителите си просто да изключат приемниците си или да се преместят на друг канал.

Но поне по БНТ и bTVV имаше празнично настроение, макар програмата да не беше специално създадена за Бъдни вечер (а би могло и да е така). Въобще парадоксалната ситуация семейният празник, когато хората масово са по домовете си и телевизорите са пуснати, да бъде неглижиран от създателите на съдържание, за сметка на Нова година, когато все повече българи или пътуват някъде, или са в заведения и по площади, продължава. Това е някаква странна реминесценция от времената на соца, когато Коледата не се толерираше и на всички ни внушаваха, че големият празник е вечерта на 31 декември. Тогава се пускаха и най-забавните, скъпоструващи и старателно измислени шоупрограми. Е, днес те далеч не са толкова старателно измислени и забавни, но тенденцията телевизиите да хвърлят всички пари и усилия за Нова година вместо за Бъдни вечер, неясно защо се запазва.

Поне този път по bTV и БНТ гледахме два концерта, които нямаше как да не напълнят душата и да не повдигнат настроението – на Лили Иванова в зала 1 на НДК от декември 2021-а и на Любо Киров от „Арена София“ от края на октомври същата година. Получи се така, че няколко поколения българи можеха да избират между песните на двама от най-големите си любимци. Е, Любо надали е бил особено щастлив от конкуренцията – на практика е невъзможно, извън рекламните паузи, да отлепиш очи и уши от музиката на Лили Иванова, която не се уморява всяка година да изненадва публиката с нови песни и различни аранжименти на златните си хитове. Но в епохата на цифровите технологии и „отложеното гледане“ вече не е проблем човек последователно да се наслади и на единия концерт, и на другия. Важното е, че две от основните ни телевизии за пръв път от много време се бяха постарали да доставят адекватно съдържание в най-емоционалната нощ, когато потенциалната аудитория е рекордно голяма.

Толкова ли е трудно това да се случва всяка година? Вероятно не – българската музика предлага достатъчно стойностни събития, заслужаващи да бъдат заснети и показани. И нека телевизиите не ни излизат с номера, че това струва твърде скъпо – цяла година харчат милиони за какви ли не безумни риалити проекти или съмнителни сериали. Едва ли им е проблем да откупят правата за най-добрите концерти на български изпълнители.

Колкото и да е иронизирана от по-новите „милениал“ генерации, родната попмузика остава един от най-харесваните от широката аудитория жанрове и въобще едно от най-обичаните и обединяващи изкуства в културата ни. Доказателство за това е и новото предаване на БНТ „Музика безкрай“ с водещ Богдан Томов, което от няколко месеца всеки четвъртък вечер събира все по-голяма аудитория. Два дни преди Бъдни вечер поредното му издание съдържаше едночасов рецитал на Кичка Бодурова, в който тя сама представяше всеки от шлагерите си, а зрителският рейтинг беше много висок. Макар и напълно стандартно (дори сякаш умишлено ретро) като визуална реализация, това предаване, без излишен патос и претенция, е добре уцелена от БНТ форма на почит към някои от най-обичаните изпълнители и песни. То е и щедър жест към по-зрялата аудитория, която не търси любимите си хитове в YouTube или Spotify, а чака някоя телевизия да ги върне там, където им е мястото – в националния ефир.

В Коледния ден 25 декември музикалното присъствие беше доста по-масирано, но това вече не бе изненада. Концерти на Веселин Маринов (bTV), „Обич и песен“ с Йорданка Христова, „Тоника СВ“, Мая Нешкова и много други (Нова), ансамбъл „Гоце Делчев“ (БНТ)… Обедните часове бяха изпълнени с музика и танци, които едва ли са останали някого равнодушен пред екрана.

Въпросът е дали на Бъдни вечер догодина телевизиите отново ще ни запратят в прегръдките на захаросаната холивудска романтика (кой, аджеба, ще седне да гледа филм, докато празнува със семейството си?), или окончателно ще открият топлата вода, че хората имат нужда от доказано през годините забавление, каквото е българската музика.

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s