Нескопосани размисли за „Нексо“

на

Криптоборсата може и да не е пирамида, но босът й се държи по-съмнително и от фараон

Каквато и да се окаже развръзката по аферата „Нексо“, има налице достатъчно неоспорими факти, както и изводи от тях. Но да започнем с една аксиома, която можем да кръстим „аксиомата на българската прокуратура“. У нас именно тя винаги ще е виновна за дереджето на държавата – защото няма достатъчно повдигнати обвинения. Но никога няма да има „правилен момент“ за повдигане на такива. Непрекъснато ще има или някаква „предизборна ситуация“, или ще е „поръчка от някой отгоре, например Бойко“, или ще е „маньовър за отвличане на внимание от по-голяма афера“. Прокуратурата просто няма право на полезен ход, на правилно действие. Тя е априори виновна. И явно тепърва ще има нови и нови „напълно невинни“ мултимилионери и милиардери, които дават арогантни интервюта от чужбина, предпочитайки да не уточняват местонахождението си.

***

Винаги ще има определена прослойка, настроена подозрително срещу всичко, което не познава – особено срещу странен бизнес, какъвто е крипто търговията. И особено когато се намираме в страната, родила световен мошеник и крадец №1 от последните години, какъвто е Ружа Игнатова. Сега „Нексо“ опират пешкира на всяко измамено камилче, лакомило се за бързо забогатяване през последните години и изгубило пари след миналогодишния срив на биткойните и другите виртуални пари. Етикетът „пирамида“, който много репортери прибързано лепнаха, превръщайки се в безмозъчни ретранслатори на прокурорски изявления, само говори за плачевното състояние на българските медии в момента.

За да имат забрана да оперират в САЩ и да плащат толкова сериозна глоба, очевидно „Нексо“ не са невинни агънца, и това е близко до ума дори до най-големите хейтъри на Гешев и българската прокуратура. Но „пирамида“ е нещо съвсем друго, въпреки че подобни високи лихви обикновено дават предимно такива фараонски конструкции. Сега „Нексо“ попаднаха в общ кюп с неприятна компания от антигерои, откъдето много трудно се излиза. Но гоненията срещу големи криптоборси, понякога по напълно формални обвинения, не са само български, а световен феномен. Държавите просто са изровили томахавката на войната и всячески ще отбраняват старата финансова система, която биткойните и другите фиктивни пари се опитват да разрушат. Толкова ли е чудно тогава, че България за пореден път се присламчва към Големия брат САЩ?

***

Извършването на крипто плащания между мафиоти, терористи и прочие международни престъпници е масова практика от години и това не е никаква новина. Не че всички легитимни класически банки досега са били праведни божи кравички и не са участвали в престъпни схеми десетилетия наред. Но да се хвърлят наизуст обвинения, че една платформа е престъпна, само защото сред милионите й клиенти със сигурност има и престъпници, е все едно да се набеждава строителя на една магистрала, че по нея карат дрогирани и пияни джигити, които убиват хора. Престъпните шофьори не са причина да заклеймим пътищата, ако изобщо в България това понятие е натоварено с някакъв сериозен смисъл.

***

Интересно сравнение – каквото са за ГЕРБ магистралите, това са за ДБ крипто и други IT компании. Нещо, създадено с най-добри намерения, от което всички се възползват, но най-вече някои определени хора.

***

Още едно нескопосано сравнение – крипто бизнесът е новият хазарт. Крипто борсите са новите талончета за търкане. Основен таргет и в двата случая са предимно наивници и мечтатели за бързо и лесно забогатяване. И в двата случая печелят само определени хора. И по двата нчина се перат лесно пари и се извършват съмнителни плащания. И в двата случая политически партии се възползват, докато могат.

***

Как от „Нексо“ не са се сетили да си купят някой голям футболен клуб у нас? Сега щяха да имат не просто армия от верни клиенти с крипто спестявания, но и войнствена агитка, която да протестира под прозорците на прокуратурата…

***

Ако някой се опита да ви каже, че крипто плащания не се използват за търговия с оръжие и за износ на наши амуниции и автомати за войната в Украйна, просто не му вярвайте.

***

Комичността на действията и изявленията на българската прокуратура и папагалското им преповтаряне от некомпетентни журналисти далеч не означава, че „Нексо“ са напълно невинни. Няма пряка корелация между двете неща.

***

С интервютата, които даде по големите телевизии, основателят на криптоборсата Антони Тренчев по-скоро й избоде очи, отколкото да й изпише вежди. Поведението му беше като образец от дипломна работа на студент по психология. Диагнозата за такава арогантност е лесно поставима. С подобен апломб се защитаваше и онзи юрист и кандидат-министър на вътрешните работи, лансиран от Слави Трифонов, който после се оказа плагиат и в крайна сметка се оказа „приключена страница“ в историята на „Има такъв народ“. Всеки здравомислещ и непредубеден човек лесно може да заключи – напълно невинните хора не се държат така, не заплашват по този начин и не ехидничат, скрити на неизвестен адрес.

***

„И този е ял от същата пица с кристали“. Народното творчество е много изобретателно, когато иска да обобщи нечие изявление по телевизията.

***

Офис-мениджърка, която спонтанно решава да дари 20 хиляди лева от заплатата си за любимата партия? Възможно е, но в някаква паралелна вселена…

Дали „Нексо“ са незаслужено набедени от американската или от българската прокуратура или не, това не променя един неоспорим факт – чрез странни лични дарения на служители се е заобикалял законът и реално се е извършвало корпоративно финансиране на една партия. Ако някой преди тази афера беше попитал ДБ редно ли е да стават такива неща, щяха в строен хор да отговорят че в никакъв случай не е редно.

***

Опитите да се оневинява партията, че тя може да не е знаела от каква дейност идват даренията към нея (10 процента от цялото финансиране не е никак малко), биха отивали на някой неук провинциален гербаджия, който брани своя кумир Бойко Борисов, но не и на жълтопаветни интелектуалци с претенции да познават демократичните практики. Когато си получавал дотации по този начин и това лъсва като зле изпрани гащи на простира, единственото, на което можеш да се надяваш, е хората да си заповядат да не мислят откъде ли още не си взимал финансиране, без това засега да е излязло наяве…

***

„Демократичната общност“ изобщо не е единна в реакциите си спрямо този скандал – сам по себе си достатъчно показателен факт. Още по-интересно ще стане, ако сега по примера на Васил Божков, от „Нексо“ основат партия, кръстена например „Българска зима“ и се регистрират за участие в изборите. Зевзеците вече предложиха и партията да си се казва просто НЕКСО – Национална евроатлантическа коалиция – Силно обединение. От чий ли електорат ще измъкнат най-много гласове? Дали пък няма да влязат и в парламента, сдобивайки се с депутатски имунитети? Нескопосани въпроси.

Случайно ли е, че миналия уикенд CNN върна като водеща бизнес тема българската криптоизмамничка Ружа Игнатова, отмъкнала 4 милиарда долара от хиляди инвеститори? Надали. Кампанията на държавите срещу крипто търговията е глобално явление от последните месеци и в нея покрай сламата ще изгори и сеното. Но не е много сигурно „Нексо“ дали са сено или слама…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s