BG Music Festival 2019: гвоздеи в конкурсната програма

на
Bobi
Репортерът на „Господарите“ Боби Ваклинов е сред интересните участници в третия BG Music Festival. Парчето му се казва „Оригами“ и, ако не друго, поне има супер текст.

За трети път Сандански събира млади български поп, рок и рап-изпълнители, които се представят с чисто нови парчета на вече традиционния BG Music Festival. Дори и в журналистическото жури, чийто шеф съм отново, няма пълно единодушие кои са най-силните изпълнения тази година. Тук ще отбележа няколко песни, които ми направиха най-силно впечатление – и като музика, и като представяне на сцената на Летния театър.

Категорията, която тази година някак си е най-бледа, е тази за рок-музика. Не че и там няма силни изпълнения, като например тези на Божидара Симеонова и Наталия Тенева, но звучат ретро, сякаш от някаква друга епоха, и трудно успяват да осъществят контакт с предимно тийнейджърската публика в Сандански. Миналата година в този жанр имаше две групи, които забиха много яко – Inner Glow и Julian’s Laughter, и бяха наградени за това. Доста рокаджийско, макар и по-алтернативно, беше и парчето на страхотната VICK – може би най-доброто изпълнение, което някога е звучало на този фестивал.

Тази година по-запомнящи се са изпълненията в поп и рап-категорията. Веднага се харесва, най-вече като текст и харизматично присъствие, „Молитва“ на Toshey, когото меломаните познават като финалист от втория сезон на „Гласът на България“. Моят единствен проблем с тази силна песен е, че ритъмът и мелодията й доста напомнят на един скорошен хит на Мария Илиева (виж долния клип).

В рап-категорията най-много ми хареса „Движим бавно“ на Theo. Като текст, звучене и изпълнение то по нищо не отстъпва на песните на Murda Boys, които тази година бяха специални гости на феста по средата на конкурсната вечер. Със сигурност Тео рапира по-добре от тях, има по-хубав глас, а и римите му се получават доста прилично. Модерен български трап, който в Сандански прозвуча доста внушително.

От редките парчета с по-клубно звучене бих отличил „Леко“ и почти сигурно ще го добавя към плейлиста за слушане в колата ми.

Като песен, но не толкова като сценично представяне, успя да ми влезе под кожата и парчето на Рали Спасова „Надявай се“.

Рапърът Маджуна? Ако не познавахме Наско Колев и Явката ДЛГ, може би щяхме да сме впечатлени от него, но сега е някак си по-трудно.

Цвети Радойчева? Чудесно вокално изпълнение, харизматично присъствие и нелоша песен, но сякаш за друга аудитория, за друга сцена, не за тази на BG MUsic Festival. Без съмнение тя е най-опитната и доказала се певица в тазгодишното му издание, но не съм сигурен, че беше оценена достатъчно от публиката.

На основната гостуваща звезда в петъчната вечер – Дара – ще посветя отделна публикация, защото представянето й беше твърде впечатляващо, за да го сложа просто така на финала тук…

А ето и пълен запис на цялата конкурсна вечер от третия BG Music Festival:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s