„Фермата“ или „Волята“

на

Риалити конкуренцията между bTV и Нова отдавна не е била толкова изравнена

Навън захладня, започна да се мръква рано след връщането към зимното часово време и хората вече се застояват пред екраните. Социалният и културен живот не е напълно парализиран от корона-епидемията, но телевизиите постепенно отново се сдобиват с аудитория, за каквато доскоро са можели само да мечтаят. На този фон рейтинговата война между двамата основни играчи на този пазар – bTV и Нова – с най-скъпоструващите им риалити-проекти, се ожесточава повече отвсякога.

Миналата есен това реално не беше никаква конкуренция. „Игри на волята“ се провали в опита си да бъде аналог на „Фермата“ и съмненията, че ще стигне до втори негов сезон, бяха напълно основателни. Това лято обаче Нова телевизия реши да рискува и да направи втори опит в приключенския жанр, вместо да връща „ВИП Брадър“, от който публиката доста да се отврати през последните няколко години.

Първите епизоди на „Игрите“ не подсказваха, че могат да бъдат реална алтернатива на „Фермата“ – по утвърдена за този канал традиция шоуто започна с акцентиране върху конфликтите и дори с умишленото търсене на такива. Негативната енергия беше силно доминираща над позитивната и тази тенденция като цяло се запазва и към момента. В добавка към това ни предложиха два „нагласени сюжета“ – състезателка от единия отбор се оказа сестра на играч от конкуренцията, а момче и момиче от третия тим се оказаха гаджета от външния свят, въпреки че продукцията предпочете до последно да крие това от публиката. По същото време във „Фермата“ за пореден сезон заложиха на умело селектирани участници и оставиха конфликтите между тях да се случват от само себе си, без умишлено да провокират такива и да акцентират върху тях.

Позитивизмът в селскостопанското риалити на bTV през шестия му сезон достигна своеобразен апогей, който обаче се превърна в своеобразна анти-кулминация. Повечето участници се оказаха толкова сръчни, уравновесени като характери и изненадващо мотивирани като дуелисти, че от един момент нататък шоуто започна да страда от липсата на аутсайдери, както и от отсъствието на напрежение и драматизъм. Седмичните задачи се изпълняват с лекота, ратайският живот е по-райски отвсякога, строителните работи напредват с невероятна скорост, а фаворитите за крайни победители са повече от броя на пръстите на едната ръка. Патриотичните игри и познавателните гостувания на различни хора във фермата вършат чудесно своята образователна и възпитателна функция, но като цяло сезонът преминава под знака на скуката. След година ще ни е трудно да помним сюжетите от този сезон така, както дълго време си спомняхме Райно и Мустафа от „Фермата 1“, Стоян и Финци от „Фермата 2“, Яни и Станислав „Сети уи се“ Ласкин от „Фермата 3“, както и Валерия с нейния любовен триъгълник и мистериозен външен обожател…

Този сезон „Фермата“ просто е жертва на своя пословичен позитивизъм. Стремежът да се представят българи от различен етнически произход и съсловия, които заслужават уважение, е като предозиране със захарта в торта от „Мастършеф“ – толкова сладни, че чак почва да нагарча и спира да е вкусно.

По същото време в „Игри на волята“ караниците не спират. В това риалити състезанията и уменията на участниците сякаш са най-маловажното нещо. Далеч по-важно е как ще се дърлят по някакъв битов повод, какви стратегии и интриги ще разиграват и какви закани ще сипят един към друг. В това отношение отборът на рибарите счупи всички рекорди по конфликти – в един момент там всеки се оказа срещу всеки, а всички вкупом – срещу устатата, но и сърцата в битките Катя. От километри си личи и как редакторското присъствие зад кадър умело подкокоросва участниците в излиянията, когато са насаме с камерата. В това отношение тирадите на Николай от „Рибарите“, Тодор от „Ловците“ и Ивана от „Жътварите“ достигнаха забележителни ораторски висоти.

Сюжетът с двете сестри от враждуващи отбори, които тайно се подкрепяха една-друга, необезпокоявано просъществува седмици наред и пълнеше епизодите с режисирано съдържание, което успя да донесе няколко емоционални кулминации. Сценките, в които едното момиче (Йоана) от солидарност с отбора си предпочиташе да гладува на фона на богата и питателна закуска, осигурена тайно от сестра му (Катя), дразнеха със своята предпоставеност, но въпреки това изглеждаха автентично и развълнуваха немалко зрители. Гледката на освирепелия без храна отбор, който гледа отрупаната маса на съотборничката си, беше незабравима със своята продуцентска жестокост.

В крайна сметка, въпреки традиционния за Нова телевизия сеирджийски и интригантски подход, „Игри на волята“ този сезон предложи по-интересни типажи и създаде по-интересни конфликти между тях. Да, аналитичният момент отново напълно липсва, възпитателният ефект е нулев, а познавателен и патриотичен почти отсъстват. По скалата на полезност за публиката „Волята“ изостава с много обиколки от „Фермата“. Но като автентичност и реално отражение на живота извън риалити-формата, шоуто на Нова телевизия тази есен успя повече да заинтригува зрителите от своя далеч по-опитен и утвърден конкурент.

Какъв ще бъде ефектът от тази изненадващо равностойна рейтингова война? Тъй като и двете предавания са предварително заснети, промени „в крачка“ не могат да се правят, затова ще го забележим догодина. С успешния си втори сезон „Игри на волята“ почти сигурно си гарантира трети такъв и най-вероятно за него ще се кандидатират повече и по-стойностни мераклии от досегашните. Това ще направи шоуто една идея по-стойностно и позитивно като атмосфера. Във „Фермата“ пък неминуемо ще се стигне до по-безмилостно отношение към участниците и до селектиране на повече „дразнители“, чиято функция ще бъде не толкова да показват качества и добродетели, колкото да създават конфликти и драматични сюжети. Така че догодина конкуренцията между двата най-скъпи проекта в българския тв ефир ще се ожесточи още повече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s