Пилешка радост

на

Изводи от два епизода на „Смени жената“, които потресоха българите

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 17 юни

Проблемът не е в това, че подобни типажи попадат в националния праймтайм, а че немалко българи тайничко се идентифицират с тях.

След омерзението от пошлия сеир, който bTV предложи в първия сезон на „Ергенът“, публиката очакваше новите епизоди на „Смени жената“ със свито сърце. Възможно ли е да ни сервират още от същото, пак ли ще гледаме ли скандали и интриги, подкокоросвани от коварни редактори и продуценти, какъв ли образ на българската жена ще ни бъде поднесен този път?

Стартът на шестия сезон на „Смени жената“ предложи в изобилие и кавги, и поводи за подигравки към някои от героите. Но и много бързо припомни, че едно риалити шоу все пак може да бъде смислено и да има възпитателен ефект върху зрителите си. Както и че невинаги нахалството, нереалната самооценка и агресията могат да бъдат толерирана и печеливша стратегия в телевизионния праймтайм, както това се случваше съвсем доскоро.

Привличането на пловдивската двойка „Боби Манекена/Пиленцето“, известни с вманиачаването си по лъскавия начин на живот и комичното демонстриране на лукс, даже и той да е съвсем мимолетна част от ежедневието им, е попадение в десетката за продукцията. Чешитите, които живеят поравно под тепетата и на лелеяната от тях Френска Ривиера, където са част от обслужващия персонал, вече няколко години са „звезди“ в родните социални мрежи и обект за присмех. Те разбира се, гордо тълкуват това като слава, а подигравчиите си смятат за почитатели, върху които оказват влияние със своя лайфстайл за пример. „Инфлуенсват“.

Но карикатурните им излияния и хвалби несъмнено се следят и от хора, които са готови да ги копират и не на шега да се вдъхновяват от тях. Всяка година в риалити ефира се появява някакъв подобен типаж, после услужливо преекспониран от социалните мрежи – я някой Панайот, „обре Недялко“ или Джорджано, я някоя Джулиана Гани, Нора Недкова или Златка Димитрова. Заблуда е, че всички, които ги следят, го правят само за да им се подиграват. За много българи подобни образи са своеобразна утеха и дори инспиратори – щом този/тази, при цялата си глупост и нелепост, може да постигне такава популярност и стандарт на живот, защо да не го постигна и аз?

Ако екземпляри като „Пиленцата“ събираха само ирония и снизхождение, славата им щеше да е много по-кратка. Фактът, че подобни хора имат трайно присъствие в публичното пространство, официализирано и от водеща телевизия като bTV, говори за по-притеснителна тенденция – че са налице достатъчно хора, които тайничко се идентифицират с тях. Скъпите коли (пък макар и чужди), дрехите с пайети и камъчета от нелепи дизайнери като Филип Плейн, разходките из моловете и вечерите в луксозни ресторанти са не само „пилешка“ радост, но и част от ценностната система на тревожно нарастващ брой нашенци.

Вкарването на двойката, от която всеки нормален пловдивчанин сигурно се срамува, в един от най-обсъжданите риалити формати, лесно би могло да се превърне в поредния позор за bTV, какъвто беше „Ергенът“. Но в „Смени жената“, за щастие, има и двойка-контрапункт, която олицетворява коренно различна ценностна система и начин на живот. Разбира се, един сеирджийски продуцентски подход и тук би могъл да селектира не по-малко карикатурно семейство, което да събира подигравки и хейт от друга част от аудиторията. Гледали сме и такива епизоди в този формат, но са били редки. В повечето случаи, каквито бяха и двата епизода с „Пиленцата“ и софийските съпрузи с две деца, едната двойка е носител на традиционни ценности и бит, какъвто българите одобряват.

Не че и тук не усещаме ловка продуцентска ръка, която кара участниците да се ожесточават едни срещу други повече от необходимото. Не че не виждаме режисирани и дори съшити с бели конци ситуации, целящи да се стигне до скандал или до някакъв зрелищен сеир. Но, за разлика от „Ергенът“, тук поне се вижда посоката, в която биват насочвани зрителските мисли и емоции. И тази посока не е повод за срам за bTV. Аналитичният момент е налице, поуката от разказаната „басня“ – също. Езоповски мъдрости всяка петъчна вечер.

„Смени жената“ е рядък пример за риалити формат в нашия ефир, където един присмех може да води до някакъв полезен извод, а всяка безумна житейска и битова практика намира своя по-разумна и целомъдрена антитеза. Това шоу е и доказателство, че високият зрителски рейтинг невинаги е самоцел. Да изтипосаш определени типажи – сноби, парвенюта, еснафи, простаци, маниаци на тема фитнес, здравословна храна или екологичен живот – и да ги противопоставиш на традиционния български бит и душевност, може да бъде продуцентска мисия, достойна за адмирации. Затова и за bTV е не просто облекчение, но дори повод за гордост, че след едно репутационно фиаско в иначе благодатния риалити жанр разполага с подобно предаване.

Шокът на Нина от живота на едно средностатистическо българско семейство беше толкова силен, че чак изглеждаше изкуствен и преигран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s