Другите национални телевизии:

на

Заплашва ли някой хегемонията на голямата тройка?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“

BG_on_air_provokativno

Авторското ток-шоу на писателката Милена Фучеджиева „Провокативно“ е най-новото попълнение в амбициозната програмна схема на BG On Air.

 

Преди да се стигне до краха на ТВ7, неизменно се говореше за „голямата четворка“ български тв канали. Днес става дума единствено за „голяма тройка“ и хората продължават по инерция да настройват на дистанционните си БНТ под №1, bTV под №2 и Нова телевизия под №3. За правото да заемат четвъртата позиция, на която допреди година-две беше ТВ7, сега се борят няколко телевизии с претенции да излъчват национална програма – BG On Air, СКАТ, Канал 3, БиТ. Доколко обаче амбициите им се оправдават и заслужава ли си да ги поставим веднага след челната тройка, за да им даваме все по-често шанс с дистанционното?

Най-мащабни са усилията на BG On Air, зад която стои финансовата мощ на варненската групировка ТИМ/Химимпорт, собственик и на националния авиопревозвач, на когото е кръстена. С модерни офиси и студиа досами аерогарата, тази телевизия, стартирала като нишов новинарско и бизнес-ориентиран канал, съставен от бивши кадри на БНТ, вече повече от година опитва да се префасонира и препозиционира като национална. Отскоро има и ново лого, след като доста време в горния десен ъгъл се мъдреше някаква нелепица, създадена без никакво съблюдаване на каноните в дизайна.

Допреди тези промени телевизията се олицетворяваше главно от новинарите Веселин Дремджиев (от началото на годината той вече не работи там) и Милена Милотинова, която продължава да води своето външнополитическо предаване „Брюксел 1“. Навремето тя беше уволнена от БНТ заради скандала с бруталните кадри как чеченец отрязва главата на руски войник, които тя като водещ на „По света и у нас“ беше допуснала да се излъчат без никакво предупреждение. „Санстефанското“ усещане сега се допълва и от присъствието на Клара Маринова с нейното съботно ток-шоу „Q&A“. През последните месеци BG On Air обогати програмата си и с футболното шоу „Гол“, наследник на някогашното „Пред банята“ от ефира на ТВ7, с водещи Борис Касабов, Томислав Русев и Николай Александров. За да прави светско предаване от Нова телевизия бе привлечена симпатичната бивша репортерка Константина Живова. Сериозни усилия се влагат и в ПР-екипа, където бяха назначени опитни кадър от bTV.

Отскоро в ефира върви и изцяло авторското ток-шоу на писателката Милена Фучеджиева „Провокативно“, в което тя разнищва широк спектър от наболели и често пъти доста смело формулирани въпроси: „Сексът и митовете за него“, „Какво означава да си награден в България?“, „Жените в политиката и политиката в жените“, „Между Вог, никаба и бурката“ и т.н. в този дух. В досегашните си десетина издания „Провокативно“ напълно оправдава заглавието си, а водещата му задава въпроси и прави свои коментари без типичната за по-шлифованите си колеги склонност към автоцензура, която те наричат „обраност“. Предаването се стреми да бъде по-различно и във визуално отношение, но полу-аматьорското осветление и операторска работа са далеч от нивото на стилния интериор и качественото тематично съдържание.

В известна степен „Провокативно“ може да се приеме като емблема на цялостните усилия на BG On Air. Телевизията се стреми да привлича все повече известни имена и да запълва всяка липсваща тематична ниша в програмата си (напоследък все по-смело излъчва и тв сериали), но в доста компоненти така и не успява да се отърси от маргиналния си статус на монотематичен бизнес канал. В публицистичните предавания почти винаги виждаме никому неизвестни или слабоизвестни гостуващи експерти, които коментират твърде специфична и тясно профилирана материя. Това трудно може да задържи вниманието на зрителя повече от няколко секунди в моментите, в които е решил да „сканира“ програмите с дистанционното. В повечето случаи се получава и парадоксът водещите на предаванията да са по-смели в обобщенията си, отколкото самите гости, които поради младост, неувереност или други причини ръсят предимно азбучни истини, клишета и изтъркани от повтаряне умозаключения. В истинските национални телевизии обикновено е обратното – гостите са смели и дръзки, а водещите умират от страх някой после да не им се скара за това, което е прозвучало в студиото им.

Каналът на Нери Терзиева и Ралица Василева BiT стартира неотдавна с почти същите амбиции, макар и да не разполага с ресурсите на BG On Air. Присъствието на доскорошната емблема на CNN в кадър, както и привличането на самобитния и опитен Сашо Диков обаче не изглеждат достатъчни, за да задържат трайно интереса на публиката към тази честота. Съчетаването на актуална публицистика с класически европейски и холивудски филми (с архивно-лошо качество на картината) е странно и объркващо. Много от останалите водещи на предавания пък нямат нито рутината, нито фасона, а понякога даже и нужното облекло, за да присъстват в ефира на канал с претенции за национален. Това, че имат остро публицистично перо по никакъв начин автоматично не ги прави и подходящи за телевизионна изява. Донякъде е направо тъжно, че асове в професията като Ралица Василева и Диков се маргинализират, опитвайки се да издърпат след себе си цялата програмна схема на един канал, създаден очевидно прибързано и с неизяснена докрай концепция.

В конкуренцията да станат четвърта национална телевизия открай време се опитват да се намесят и СКАТ и Канал 3. Бургаската кабеларка на депутата-националист Валери Симеонов нескрито залага на патриотичната карта, от години поддържа и предавания, които са любими на пенсионерската публика. Новините на СКАТ обаче са предимно регионални, а качеството и поднасянето им е обект на постоянни подигравки от „Господарите на ефира“. Цялостната опаковка на този канал е допотопна, като от зората на телевизионния бизнес.

В Канал 3 зрителите години наред пък бяха свикнали да виждат „модела Диков“ – как се прави риалити-телевизия с минимум средства и максимум репортерско присъствие. Сега, в отсъствието на някогашния си идеолог, каналът се опитва да запази стила на директните отразявания от мястото на събитието, но липсата на качествени кадри се усеща крещящо. Повечето водещи не разполагат с нужната школовка и професионално присъствие в кадър, личи си и неспособността на продуцентско-режисьорските екипи постепенно да вдигнат нивото им. Наличието на предаване като „Беновска пита“, водено от опитна и хлевоуста журналистка, е крайно недостатъчно, за да създаде „национална репутация“ на тази телевизия.

Казано обобщено, нито един канал засега няма потенциала дори да се доближи на видимо разстояние от челната тройка, а камо ли да застраши хегемонията й. И причините за това далеч не се крият само в липсата на средства – луксът на BG On Air е красноречив пример за това. Създаването на истинска национална телевизия е въпрос на дългогодишен опит, доказано ноу-хау, съблюдавано последователно и упорито, качествен екип – от водещите до последния оператор и осветител, и най-вече на самочувствие и усещане за отговорност пред нейно величество публиката. Оказва се, че всички тези качества е много трудно да се съберат накуп. Затова и вероятността да прескачаме на каналите след №3 засега остава мизерно нищожна.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s