Цитат на деня: защо е важна монархията

на

Монархията, смятана от „постмодерните“ хора все повече за отживелица, е фундаментът на стария ред, който се базира върху вертикална, а не върху хоризонтална структура. Фигурата на краля, царя, султана или императора векове наред е смятана за свещена. Тя е обвита с мистерия и ритуалност и фиксира в себе си месианските надежди на хората. Чисто етимологично монархът и месията са едно и също, те са богопомазани. Никак не е случайно, че във Великобритания кралицата/кралят е и върховен глава на англиканската църква.

Лишеността от монарх е скок на човешкото развитие към радикално и необратимо разчовечаване, са смятали средновековните философи. Без наличието на царска фигура над себе си човекът стремително се превръща в скот, в диво животно, в lupus rationalis, по думите на английския политически философ от XVII век Томас Хобс…

Кралица Елизабет II, при цялата формалност на фигурата и поста й, остава един от последните световни владетели от епохата, предшестваща всепобеждаващия глобализъм.

Олицетворение на традиции, морал и ценности, които днес вече не се толерират. Макар и владетел на типично либерална държава, тя беше всичко друго, но не и типичен либерал – бе консерватор, който едва успяваше да скрива възгледите си, но и смирен и отговорен човек, поставил себе си в услуга на нацията и на короната.

За днешното постмодерно общество, когато пълната личностна свобода е довела до личностен разпад и до на практика неуправляема, формална демокрация, традиционна фигура като един обичан монарх е сериозна пречка. Ако нацията, а и наднационалното общество като цяло, виждат по телевизията и по кориците на списания един силует за пример, който символизира поставянето на общите интереси и правила над личните потребности, тя и то не биха били толкова лесни за манипулиране и управляване.

Само хора, превърнати в тотални егоисти и консуматорски роби, на които е позволено буквално всичко (включително да сменят пола си или този на децата си), могат да бъдат превърнати в безгласно колелце от една огромна машина. Машината на новия глобален ред.

Biograph #133 Cover story, октомври 2022

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s