Селска срещу градска чест

на

Още със старта си “Фермата” показа, че ще бъде всичко, което “Биг Брадър” отдавна не е. Селекцията от ВИП-ове в къщата този сезон е по-мъдра от друг път, но пак се очаква бутилката уиски да има основна роля в сюжета

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 18 септември

Чалга-примата Преслава е голямата гордост на тазгодишния ВИП-сезон.
Чалга-примата Преслава е голямата гордост на тазгодишния ВИП-сезон.
“Фермата” е нещо средно между “Сървайвър”, “Къртицата”, “Фермер търси жена” и “Биг Брадър”.
“Фермата” е нещо средно между “Сървайвър”, “Къртицата”, “Фермер търси жена” и “Биг Брадър”.

Горкият “Дзифт”, който по някое време тръгна по БНТ в неделната вечер. Един от хубавите образци на модерното българско кино остана като алтернатива и утеха за онези зрители, които не се интересуваха от поредния рейтингов сблъсък между bTV и Нова телевизия. Но те, разбира се, бяха малцинство. Преобладаваха прескачащите между двата канала воайори, дочакали избухването на голямата риалити-война.

“Фермата” събра в едно стопанство неизвестни, но внимателно подбрани хора, докато “ВИП Брадър” вкара в добре познатата къща нова порция знаменитости, готови я да рестартират кариерите си, я най-сетне да направят такива, я просто да изкарат някой лев. Класически тв сблъсък между селската и градската чест, който ще изкара наяве коренно различни черти от нашенския характер. На едното място ще се учат да създават нещо и покрай това ще влизат в конфликти помежду си. На другото най-често ще гледаме развенчаване на митове и легенди, подигравки и сеир, които карат зрителя да се чувства добре, че ето, онези там известните, и те не са никак стока.

Макар и с рисковете на неизвестен за българина формат, “Фермата” по bTV стартира интригуващо – с ясна стратегия и концепция и почти съвършено представяне на всеки участник. За разлика обаче от “Къртицата”, което същият екип на Иван, Андрей и Ники Николов правеше по ТВ7, тук събитията се развиват не в реално време, а на запис – тоест, почти като при “Сървайвър”. Разликата във времето все пак не е половин година и повече, а няколко седмици. Засега това изглежда единственият фактор, който може да работи против интригата и напрежението на екрана. Дали това ще се окаже пречка пред шоуто да се пребори с рейтинговия панаир по Нова – ще се изясни много скоро. Разбира се, нищо не може да попречи на маркетинговите отдели на двете телевизии отново да цитират данни от услужливи пийпълметрични агенции в своя полза. В битката за рекламодатели реалният зрителски отзвук има все по-малко значение…

Интродукцията с гайдите в студиото на “Фермата” говореше за добре научен урок – всички по-улегнали зрители, отвратени от пиянските скандали на доскорошния “Биг Брадър”, ще задържат вниманието си тук. Последва добре мотивирано въведение за материалния свят на зависимости, в който живеем, и за опита на “Фермата” да покаже едно бягство от него назад във времето на истинските ценности.

По това време по Нова гледахме дежа вю – представяне на къщата от разхождащата се из нея Сърчаджиева. Но “ВИП Брадър” бързо навакса точките, вкарвайки вътре най-голямата си тазгодишна гордост – чалга-примата Преслава. Последваха я “вътрешноведомствени” участници като Станимир Гъмов (от “Като две капки вода” и “И аз го мога”) и Иво Танев – явно без такива нито едно риалити по Нова телевизия не може да съществува.

Сред ВИП-кастинга обаче личат и наистина интригуващи имена с достойна биография и силни характери. По ирония на съдбата, три от тях са познати от друг риалити-проект на конкурентния екип, който в момента работи за bTV. Кичка Бодурова, Катя и Здравко от “Ритон” събраха доста популярност и фенове покрай участието си в първото и последно издание на “Музикална академия”.

С интерес се очаква и пребиваването в къщата на певицата с особен натюрел Луна, която напоследък се изживява като общественик. “Аз съм родена за това, за което съм родена. А какво ще бъде то – времето ще покаже”, каза тя пред микрофона на Ники Кънчев на влизане. Как да възразиш срещу гениалността на това прозрение, как да го оспориш?

С артистичното си представяне и нелишено от основания самочувствие, тежкотоварният режисьор Люси Иларионов също е сред колоритните съквартиранти. Неговата самоирония вече е добре позната от участието му в последния сезон на “Денсинг старс”.

Разнообразието от типажи допълват ММА-боец, две популярни златотърсачки от страниците на мъжките списания (Светлана и Моника) и простодушният интернет-чешит Джорджано, който пее толкова фалшиво и небрежно, че чак му се получава гениално. Впрочем, за явлението, което той представлява, си заслужава да се напише по-задълбочен коментар в някоя следваща статия.

Да, селекцията на “ВИП Брадър” изглежда добре балансирана и далеч от фрийк-критериите на предшествалия го “Биг Брадър”. Но и този път имаме работа с предпоставени конфликти, които сценаристи и продуценти отсега започнаха да подклаждат – къде по-явно, къде по-тънко. Люси Иларионов срещу Иво Танев, Преслава срещу Кичка Бодурова, Моника Валериева срещу Светлана Василева… Ще се радвам, ако бъда опроверган, но явно и в този сезон драмите са предварително заложени.

“При нас бутилките уиски не са сред продуцентите на предаването”, вметна по същото време по bTV един от шефовете на “Фермата” Ники Николов, докато коментираше потенциалните сблъсъци между обитатели на ранчото. Закачката с конкурентите от Нова бе уместна, остава и да се докаже. Алкохолът неведнъж се е доказвал като универсален производител на рейтинг. Коментаторите във фермерското студио – Ани Владимирова, Люба Кулезич, Карбовски – не бяха като кресливите, но плитки събеседници, каквито се събират около Ники Кънчев напоследък (Черната Златка, Соня Колтуклиева, Буруджиева, Павел Чернев). Успяха да направят анализ, който превръща риалити-жанра в смислена и обществено-значима телевизия. Впрочем, сядането на Карбовски и Кулезич един до друг само по себе си си беше събитие. До не съвсем отдавна той я наричаше “дърто” в язвителни есемеси до нея, а тя сега му го върна с “говедо”, обръщайки го уж на селскостопански майтап. Иначе се забелязва, че Карбовски все по-трудно излиза от любимата си роля да поучава всички и да им се кара. Говори само от позицията на човек, който отдавна е проучил и детайлно анализирал всичко, нищо не може да го изненада, а камо ли да го зарадва. Това за кратки отрязъци от време звучи интелектуално и “куул”, но след десетата минута затормозява слушащите го.

Междувременно Иван и Андрей често повтаряха в анонсите си, че това е “едно от най-успешните предавания в света”. Няма нужда от такова сценарно напомпване на самочувствието, още повече че не е и съвсем вярно. Но пък даже по света и да не е, това въобще не значи, че в България няма шанс да бъде. Едно е сигурно – “Фермата” изглежда като добре обмислен отговор на bTV на риалити-хегемонията на Нова. Парадоксално, но факт – телевизията, която не е корифей в този жанр, преподава открит урок на другата. Ако по някаква причина това шоу не успее да конкурира “ВИП Брадър”, после публиката наистина ще може да се сърди само на себе си. Спасение от евтиния воайорски сеир и алкохолните скандали няма да се задава отникъде.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s