Интро #66

на

Редакционният увод в мартенския „Биограф“

intro

Оставям на вас цялата Вселена, ако мога да си задържа Италия.

Джузепе Верди (1813-1901)

За мен корицата с Марчело Мастрояни е една от най-стилните, които сме имали напоследък. Тук на това място сега се очаква да опиша колко “типично италиански”,секси и хедонистичен е мартенският брой – не само заради страниците, посветени на незабравимия актьор, но и заради ексклузивното интервю със Сабрина Салерно – сексбомбата на евродиското от средата и края на 80-те, която разкрива неподозирани черти от своя характер пред нашата кореспондентка Цвета Врангова.

Бохемски-интелектуална, но на моменти безпощадна в присъдите си, е и изповедта на живия класик на прозата и журналистиката ни – Димитър Шумналиев. Мими Иванова и Развигор, непрежалимата Таня Сотирова от БНТ, Юън Макгрегър от “Трейнспотинг”, леденият швед Борг, който внезапно “изпуши” и заряза тениса… Бих могъл да поставя още много акценти от плътния 66-и том на BIOGRAPH.

Но понеже пиша от първо лице, ми се иска да споделя едно почти интимно удоволствие този месец – от присъствието на образ , запечатан в съзнанието ми още от тийнейджърските ми години: Радина Червенова. Помня я още като говорителка на едно младежко предаване, където заедно с другите ми пъпчиви съученици от гимназията понякога гостувахме в средата на 80-те— “Час по всичко”. Беше толкова красива, че не можехме да си отделим очите от нея. През всичките тези вече над 30 години Радина остана не просто като несменяема емблема на БНТ. Със спокойното си, интелигентно, но и ненатрапчиво излъчване, десетилетия наред тя олицетворява не само красотата на българката, но и нейната житейска мъдрост и достойнство.

Времената се менят – политически вълнения се редуваха с мизерия, еуфорията от демокрацията и бизнес-ентусиазмът – с разочарования и периоди на обезверение. Но ослепителната Радина е неизменно там – в рамката на телевизора, а плътният й, брилянтно школуван глас е като терапия за слуха и нервите.

Интервюто на Мина Узаничева с нея за BIOGRAPH не просто е един от текстовете, с които се гордея. За мен то е рядък и красив пример, че каквото и да се случва на този свят, някои добродетели остават вечни и непоклатими. Хубаво е да имаш такива доказателства наблизо.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

radina-chervenova_03
Радина Червенова в първите си години като говорител в БНТ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s